Adresa cu privire la Proiectul Noului Cod fISCAL

ROMÂNIA

SOCIETATEA PROFESIONALĂ NOTARIALĂ

MARINCAŞ EUGEN SI MARINCAȘ ANA

SEDIUL: Str. Ion Voinescu nr.19

Sector 3, Bucureşti

Licență de funcționare nr.2301/2028/26.11.2013

o.d.p.c. nr.11186

 

Către,

UNIUNEA NAȚIONALĂ A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMÂNIA

În atenția Domnului Președinte Viorel Mănescu

Potrivit Proiectului Noului Cod Fiscal aflat în dezbatere art.459 lit.d) prevede că este clădire nerezidențială o clădire care nu este rezidențială , adică o construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit.

Pentru aceste clădiri nerezidențiale aflate în proprietatea  persoanelor fizice potrivit art.464 pct.1 din proiect se datoreaza un impozit ce se calculează  prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,25%-1,5% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare , ceea ce înseamnă că notarii publici vor plati un impozit mult mai mare pentru clădirile unde se desfășoară activitatea notarială. Avem aici în vedere atât clădirile propritatea notarului public ca persoană fizică care a transmis folosința biroului sau societății profesionale notariale sau clădirile proprietatea altor persoane închiriate acestora (în acest ultim caz proprietarul clădirii fie va solicita notarului public plata acestui impozit fie va mari substanțial chiria).

Această situație va îngreuna foarte mult activitatea birourilor notariale mai ales activitatea celor loviti puternic de criză și a căror activitate a scăzut dramatic și care si-au achiziționat imobile mai mari în perioada boomului economic. Insă nu este numai cazul acestora deoarece proiectul astfel elaborat va avea repercusiuni negative  și asupra cetățenilor prin mărirea în consecință a onorariilor notariale dar și asupra tuturor profesiilor liberale (avocați, executori judecătorești, medici, mediatori etc.) si altor persoanelor fizice autorizate lovind puternic in toată clasa de mijloc a societații românești.

Facem această adresă în speranța că U.N.N.P.R. va face demersurile necesare la Guvernul României și Ministerul Finanțelor pentru o reglementare mai buna și reală în acest domeniu al taxelor și impozitelor.

De asemenea, menționăm că la art.462 pct.1 lit t) se precizează că sunt scutite de impozit clădirile destinate serviciului de apostilă și supralegalizare precum și cele destinate depozitării și administrării arhivei notariale.

În măsura în care se cunosc aceste aspecte am dori să  știm la ce se referă acest articol având în vedere că arhiva notarială a birourilor si socităților profesionale notariale este depozitată și administrată în tot sediul biroului sau societății profesionale.

Vă mulțumim!

Cu stimă

 

 

Notari publici

MARINCAȘ EUGEN

MARINCAȘ ANA